torsdag 10. november 2011

Gåte - dikt som sangtekst?

«Du som er ung» ( tekst: Astrid Krogh Halse )

Ber bodskapen fram om børa er tung
Du må ikkje svikte oss du som er ung.
Høyr ikkje på om dei skrik du er feig
Om kruna di skjelv, så er rota di seig

Lat fredstanken fylle ditt heile sinn
Og lat ikkje tvilen få trengje seg inn.
Ingen ska byggje med sverd i hand
Det er ikkje slik at ein odlar sitt land

Oss ska verne om livet langs vegen oss går
Ingen kan hauste der dauden sår.
Blomen skal bløme og graset skal gro
Oss ska ikkje sulke til jorda med blod!

"Du som er ung" fra albumet "Iselilja".

Diktet som heter «Du som er ung», er skrevet av Astrid Krog Halse (1914-2007). Hun var lærer og lyriker, og kjent for sine dikt på dialekt fra meldalen i Sør-Trøndelag. Astrid Krog Halse ble aller mest kjent for at bandet Gåte brukte diktene som sangtekster i musikken sin.

Gåte var et norsk band som spilte en blanding av folkemusikk og rock, med sjanger folkrock, alternativ rock og progressiv rock. De har samarbeidet med og brukt materiale fra folkemusikeren Knut Buen og Astrid Krog Halse. Bandet ble oppløst i 2005, og spilte sin siste konsert den 31. desember i Setesdal.

24. oktober 2009 gjorde bandet comeback under kulturfestivalen Uka i Trondheim. Det var meningen at det skulle bli med denne ene opptredenen, men lysten til å gjennomføre en liten sommerturnè meldte seg, noe som førte til at gruppa holdt fem konserter sommeren 2010. De avsluttet med å spille på Operataket i Oslo den 20. august 2010 hvor de markerte en endelig slutt for bandet.
Vokalist i bandet var Gunnhild Sundli.

Jeg synes det er veldig flott når band og musikere bruker norske dikt som sangtekster. Den musikalske tolkningen av et dikt er med på å forme opplevelsen og forståelsen av diktet. Man forstår bedre budskapet i diktet, og det kommer tydeligere frem i måten diktet blir fremført på. Jeg mener at diktet forandres, og blir mer personlig.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/G%C3%A5te_(band)
http://no.wikipedia.org/wiki/Astrid_Krog_Halse

1 kommentar: